söndag 17 april 2011

Fahrenheit 451

              The temerature at which book-paper catches fire and burns.


Ray Bradbury  skrev 1951 boken  Fahrenheit 451.

Berättelsen utspelar sig i en obestämd framtid där böcker inte längre är tillåtna. Människor struntar i att tänka och sitter i sina vardagsrum med sina nya familjer, människorna i TV-väggen.
Guy Montag arbetar som brandman. Brandmännens jobb är att bränna böcker, hela huset där böckerna gömts för att försäkra sig om att alla bränns, och vill det sig illa, bränner de även personen som gömt böckerna. Guy gillar sitt arbete, han vet inget annat och njuter av att se boksidorna förvandlas till aska.
   En dag på väg hem möter han dock en ung flicka, en flicka som är ute och promenerar ensam sent på kvällen istället för att sitta inne med sin TV-familj, märkligt. Guy blir nyfiken på henne och de talar med varandra varje dag under en tid. Hon berättar för honom att istället för att sitta inne och stirra på TV'n brukar hon gå ut. Titta på månen och stjärnorna, känna doften av gräset, bara vara ensam med sina tankar. Hon får Guy att börja fundera över världen de lever i. Varför är böcker egentligen så farliga att de måste brännas? Vad tänker denna unga flicka på när hon är ute om nätterna? Vad är det som gör att vissa människor hellre bränns inne än att lämna sina böcker?
Guy börjar fundera på om det kanske finns mer till livet, Guy gör det värsta en brandman kan göra...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar